Akut tandvård

Ibland så kan man råka ut för en olycka som påverkar tänderna. Man kan till exempel cykla omkull eller slå i ansiktet av någon annan anledning så att tänderna rubbas, och någon gång uppstår en spricka i en tand som medför ilningar och smärta. I värsta fall kan man till och med slå ut en tand. Det händer också att man plötsligt får ont i en tand som är inflammerad. När man får så ont, så krävs en omedelbar insats. Då måste man uppsöka akut tandvård.

Vart ska man vända sig?

Det är viktigt att hitta en tandläkare som erbjuder akut tandvård så att man får snabbt hjälp.

Det är viktigt att hitta en tandläkare som erbjuder akut tandvård så att man får snabbt hjälp.

Man kan få ont i tänderna vid vilken tid på dygnet som helst, och inte sällan uppstår kraftig tandvärk på kvällar och helger när det kan vara svårt att få tag i en tandläkare. Då kan man behöva uppsöka en jourhavande tandläkare. Akut tandvård går att få både hos Folktandvården och privata tandläkare. Ofta är det lite dyrare att få hjälp på obokade tider, men det finns mottagningar som har öppet på både kvällar och helger till ordinarie pris. Innan behandlingen börjar så har man rätt att be om ett kostnadsförslag. Om det inte finns en mottagning eller klinik i närheten, så kan man antingen använda en tjänst som Tandläkare.se som erbjuder akut tandvård eller ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Där kan man få råd och hjälp att hitta akut tandvård dygnet runt.

Innan man åker
När man hittat en tandläkare som erbjuder akut tandvård så får man snabb hjälp. Om det rör sig om ett olycksfall där man till exempel har slagit ut en tand, så finns det några saker man ska tänka på innan man åker till tandläkaren. Om det är ett barn som slagit ut en mjölktand så ska man självklart inte försöka att sätta tillbaka den. Då är risken stor att den permanenta tanden som är på väg kan skadas. Däremot så är det viktigt att tandläkaren får undersöka skadan. Då kan tandläkaren avgöra om de övriga tänderna är oskadade, eller om det finns någon annan tand som är i behov av akut tandvård. Om skadan har uppstått på en permanent tand så kan tanden ofta räddas, men då krävs det att man letar reda på den utslagna tanden så fort som möjligt och tar med den till tandläkaren. Om tanden blev smutsig när den föll ut så ska den sköljas av med kallt vatten. Efter att tanden har sköljts av så ska den sättas tillbaka på sin plats. Ibland är det inte möjligt att göra det, men då kan man lägga den under tungan eller i ett glas med mjölk. Man ska dock aldrig lägga den i vatten under färden till tandläkaren. Om dessa riktlinjer följs innan du uppsöker akut tandvård så finns möjligheten att sätta tillbaka tanden. Ofta leder smärta till ökad stress och det kan vara svårt att tänka på allt, men när man väl kommit till tandläkaren så får man hjälp mot smärtan. Att uppsöka akut tandvård är nödvändigt när man har mycket ont, och hos en bra tandläkare så får man ett professionellt bemötande och kompetent vård.